mandag 17. desember 2012

Lone Pine Koala Sanctuary

I dag har vi vært i Brisbane på Lone Pine Koala Sanctuary. Det er verdens største reservat for koalaer, i tillegg til at det er mange andre dyr der som kenguruer, dengoer, papegøyer, tasmanian devil, krokodiller, slanger og andre reptiler. Jeg er herved fullstendig forelska i koalaene! De er så utrolig nydelige!! Jeg hadde så lyst til å smugle med meg en hjem. Men ettersom de er freda og i fare for å bli utryddet så hadde vel ikke det vært så lurt. Derimot tok vi mange bilder av dem, og jeg klarte ikke å motstå fristelsen til å betale 16 dollar for å få holde en og bli tatt bilde av. Sååå myk og herlig! Bortsett fra at den skeit rett før og etter bildet og at jeg måtte holde den på rompa med hendene for at det skulle være stødig og behagelig for den, så var det bare lovely :)

Litt info om koalaer;
Koalaer blir 8-10 år gamle hvis de lever i naturen, og 13-15 år hvis de lever i fangenskap. De spiser kun eukalyptusblader (og er kresne på at det må være av de rette typene eukalyptus), og drikker sjelden vann. Ettersom eukalyptusbladene inneholder 50% vann så får de det de trenger av fuktighet derfra, så lenge de ikke er syke eller det er tørke og bladene inneholder mindre fuktighet enn vanlig.
Graviditetene varer fra 33-35 dager, og når koalababyen blir født, så holder den seg i en lomme på magen og blir der noen måneder til før den kommer ut og er på ryggen til mamma fram til den er ett år gammel - da begynner den livet på egenhånd. Koalaene er også kjent for å ha et godt sovehjerte - i følge informasjonsrunden vi fikk, så sover de 18-20 timer i døgnet! Og i de merkligste stillinger i trærne.

Vi så også kenguru - kjempemoro! Vi så både "barn" og "voksne" kenguruer, og når vi kom hjem, så vi at vi hadde fått bilde av en kenguru med en baby i "posen" på magen. Moro :) Mange av kenguruene lå og koste seg i skyggen under et tre og brydde seg ikke så veldig om alle menneskene som skulle klappe på de og posere med dem. Nydelige dyr! Og jeg skjønner ikke helt hvorfor det er så mye kengurukjøtt i butikken og kenguruskinn i souvenirbutikkene - de er da altfor søte til å tenke på å brukes til sånt.. men heldigvis er det strenge regler på jakt på kenguru, slik at de ikke skal komme i fare for å bli utrydda.


Snakkende papegøye
Ellers var det en snakkende papegøye der, som sa hei når vi kom og ha det når vi gikk, blant annet. Og vi fikk se slangen som heter inland taipan og er regnet som verdens farligste.. grøss! Godt det var et tjukt glass mellom oss og den. Mannen som hadde en presentasjon av slanger velger å se det positive i det; "vi er så heldige å ha den farligste slangen i verden her i Australia - det er jo skikkelig kult!". Så lenge jeg ikke snubler over en så kan jeg kanskje være enig i det.

Vi fikk også se et saueshow - husker ikke hva de kalte det. Men det var en bonde som viste oss hvordan bikkjer kan jage sauene fram og tilbake ved hjelp av plystring og enkle kommandoer fra bonden. Har sett det på tv i utallige filmer, men gøy å se i virkeligheten også.


Dingo


En av de farlige slangene - husker ikke om det er eastern brown eller inland taipan










Alt i alt en kjempebra dag! Hvis en i Brisbane omårdet, så må en ta en tur innom Lone Pine Koala Sanctuary!

Når vi kom hjem, så var det to varme og slitne kropper som tok seg en kald dusj og slang seg på sofaen - godt fornøyde med dagens opplevelser :)





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar