lørdag 2. februar 2013

Australia Day, tropisk storm og strømbrudd

Det er vel helst sånn vær en forbinder med Australia Day
Det har vært en uke litt utenom de vanlige. Forrige lørdag, 26. januar, var det Australias nasjonaldag - kalt Australia Day. Det var planlagt mange eventer rundt omkring, og vi hadde planen klar. Vi hadde tenkt å reise til Brisbane hvor det var flere ulike arrangementer, blant annet seremoni til minne om falne i krigen og deretter en type fly (husker ikke hvilken type) som skulle fly over byen til ære for disse. Arrangementet skulle bli avsluttet med fyrverkeri på kvelden. Da vi våknet opp lørdagen så regna det. Og ikke bare noen drypp her og der, men skikkelig øs pøs troperegn som gjør deg gjennomvåt etter et halvt minutt. Vi vurderte dermed å dra på et arrangement i nærheten her, der de fleste av aktivitetene var flytta innendørs. MEN ettersom det er fem minutter å gå til bussen her og regnet tok seg opp mer og mer, fant vi ut at det var liten vits - vi ville være gjennomvåte før vi var ute på fortauet.. Dermed ble det en lite minnerik dag hjemme. Skuff! Jeg hadde gleda meg til å se hvordan de feirer nasjonaldagen her, men den gang ei.

Søndagen merka vi virkelig at stormen hadde lagt seg over Gold Coast. Det var opprinnelig en syklon, men innen den nådde land ble den nedgradert til den tropiske stormen Oswald. Den bevegde seg jevnt og trutt nedover østkysten. Det regnet nonstop, vinden ulte og trærne fikk virkelig sjekka tøyeligheten sin. De nådde nærmere 90 graders vinkel flere ganger. Og dette er trær som står litt i le mellom flere blokker. Flere trær ble dratt opp med rota eller falt ned. En stakkars gutt på tre år døde da han fikk et tre over seg i Brisbane.. Med andre ord så var det definitivt alvorlig nok! Flere andre døde også som følge av stormen, og flere fikk store skader på hus og hjem. Noen fikk dem også fullstendig oversvømt. Bundaberg som er en by noen timer nord herfra ble hardt ramma! De sa på nyhetene at Gold Coast fikk nesten større skader enn under flommen i Brisbane i 2011.. dermed var det ikke småtteri her heller. På tv ble folk oppfordra til å holde seg inne. Det var også usikkerhet i forhold til om det kunne oppstå tornadoer. På det meste var det rundt 200 000 uten strøm. Vi mista strømmen på mandag morgen. Da var det fortsatt krampetrekninger av stormen som holdt det gående. Etter tre dager inne så begynte jeg å bli mektig klar for en tur ut. Så da vi så et glimt av blå himmel mandag ettermiddag, benytta vi muligheten til å stikke bort på butikken. Heldigvis var det åpent (her er mandagen fri hvis nasjonaldagen havner på en av dagene i helga - et tips Norge burde ta til seg!) og vi fikk kjøpt litt mat og snacks. Og vi rakk akkurat inn før himmelen åpna seg igjen.. først på tirsdag var det opphold og stormen fortsatte lenger sør i New South Wales i stedet.

Dermed startet opprydding på strender, i parker, fikse hull i asfalten, og få på strømmen igjen. Det skulle vise seg å ta sin tid for oss. Vi ble først fortalt at det skulle ta 24-48 timer, og tenkte at det er greit ettersom det var mange andre i samme situasjon, og selvfølgelig måtte sykehus og lignende prioriteres sammen med ledninger som hadde falt ned og som kunne skape farlige situasjoner. Men ettersom onsdagskvelden kom og torsdagen kom og gikk uten av noe skjedde, begynte vi å bli LEIE!! Dagene ble brukt til å sitte på biblioteket for å lade opp mobiler og mac, og bestille take away til middag. Det er også veldig begrensa hva slags mat som holder seg i romtemperatur når romtemperaturen er HØY! For når finværet og sola titter fram, og vannet fordamper fra bakken så blir det veldig varmt og veldig høy luftfuktighet! Og når hverken vifte eller air condition funka, så var det et par ganger jeg trodde jeg skulle bli gal! Kan med hånda på hjertet si at gleder meg til høsten og vinteren her nå ;)

Kveldene uten strøm var igrunn veldig koselige. I hvert fall de to første. Den tredje var vi litt mer utålmodige, den fjerde var vi drittlei. Vi fylte stua med stearinlys, spilte kort, prata og koste oss med junk food (med god samvittighet av mangel på andre alternativer) og snacks. Jeg skal innrømme at det var fantastisk uten tv!! Men fem dager er litt lenge! Det ble litt kjedelig etter hvert. Og jeg kjente et skikkelig matsug etter fisk og fettfattig mat! Så når elektrikerne hadde vært her fem minutter fredag ettermiddag og fiksa det lille problemet, så var det rett på butikken for å fylle opp fryser og kjøleskap igjen. Digg!! Til middag ble det laks med masse grønnsaker og poteter -aahh! Og kaldt vann var sååå godt! I kranene her er det i beste fall lunka. Så denne helga føler vi at vi velter oss i luksus med strøm, varmtvann i dusjen, kjøleskap, fryser, mulighet til å lage mat, se på tv, leke seg med pc og ha på air condition og vifte! Livet er godt dere! Kanskje det var derfor vi måtte vente så lenge? For å bli minnet på hvor godt vi egentlig har det? I så fall så har jeg skjønt det nå, så nå vil vi gjerne få ha det sånn som dette framover ;)

Her er litt bilder fra lokalavisa her på Gold Coast som viser hvordan det så ut under stormen her. Dere får i hvert fall en liten idé;




Lager sandbager som skal brukes 

Restene av et hus som ble totalt ødelagt












Nå kan vi håpe på finvær til uka, så vi får oss en dag på stranda snart. En evighet siden sist - nesten to uker! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar